Wonen

Eettafel stoelen met armleuning – zitcomfort telt echt wel

Ze zeggen wel dat een tafel veel sneller is gevonden dan de stoelen die je eromheen zet. Daar zit wel wat in. Een tafel kies je naar smaak en moet gewoon de juiste hoogte hebben. Met stoelen is het wat gecompliceerder. Die moeten bij de tafel passen, je moet het juiste aantal kiezen en eettafel stoelen moeten toch ook een goed zitcomfort hebben. Bovendien ervaren wat zwaardere mensen zitcomfort weer heel anders dan de lichtgewichten onder ons. Eettafel stoelen met armleuning kunnen heerlijk zitten, met je onderarmen genoeglijk op de leuningen. Maar ze kunnen ook als een gevangenis aanvoelen; waarbij je ‘vast’ zit tussen sterke leuningen.

Aandachtspunten voor eettafel stoelen met armleuning

Nu schaf je niet per gezinslid een aparte stoel aan. Want je wilt natuurlijk wel een gelijk ensemble rond je tafel schikken. Houd de volgende elementen dan even in het oog:

  • Afmetingen;
  • Verhoudingen stoel;
  • Materiaal;
  • Kleur;
  • Esthetische werking in combinatie met eettafel;
  • Aanvulling op je interieurstijl.

Zit je vaker aan tafel dan op de bank?

De hoogte van je eettafel is maatgevend. Die is vaak tussen de 75 en 79 cm. Pas als je de hoogtemaat van je tafel hebt, kun je eettafel stoelen uitkiezen. Je bent op zoek naar comfortabele zitplekken. Want aan tafel doe je veel meer dan de dagelijkse etenswaren naar binnen werken. Een eettafel is buiten de dinertijden een kloppend hart in je ruimte: waar koffie wordt gedronken, spelletjes kunnen gedaan, waar de krant wordt opengeslagen of zaken worden besproken. Omdat je daar vaak aanschuift, wil je wel zo goed mogelijk en dus uiterst comfortabel kunnen zitten. Op houten, harde stoeltjes zitten is zo jaren zeventig. 

Ga de maten goed na voor eettafel stoelen met armleuning

Een van de zaken die het zitcomfort dienen is het zitvlak maar bijna net zo belangrijk zijn de beide leuningen van een eettafel stoel. Armleuningen verhogen het comfort behoorlijk. Alleen heb je wel met een tafel te maken als je eettafel stoelen met armleuningen eronder wilt schuiven. Het moet niet zo zijn dat de stoel strak klemmend onder je tafel terechtkomt. Houd dan ook een speelruimte aan van ongeveer 15 cm. Tussen de onderzijde van het tafelblad en de bovenzijde van de armleuningen houd je zo voldoende bewegingsruimte. Die afstand verfijn je verder door even te gaan zitten. Is de zithoogte toereikend om nog voldoende beenruimte te hebben; met andere woorden, zijn je bovenbenen nog vrij van de onderzijde van het tafelblad of drukken ze er nogal tegen aan? Dit check je met als uitgangspunt dat je een zithoogte hebt van rond de 45 cm. De gemiddelde diepte van een eetkamerstoel is overigens 40 cm. 

Stof, leer of metaal?

Eettafel stoelen met armleuning zijn er ook in het goedkope segment, zeg een paar tientjes per stoel. Die kunnen goed uitvallen maar voor een beetje comfort worden eettafel stoelen snel wat duurder. Je hoeft niet de hoofdprijs te betalen voor een stoel, maar wilt ook niet ongemakkelijk zitten. Daar komt dan ook het materiaal van eettafel stoelen met armleuning bij om de hoek kijken. Met stoffen stoelen kun je heel snel je eigen stijl oproepen. Metalen stoelen passen goed bij een industriële woonstijl. En leren stoelen geven een stoere of juist moderne look. Bestel jouw nieuwe interieur op Zen-lifestyle.nl.