Wonen

Voordelen van een opgeruimd huis

Sommige mensen worden onrustig van rommel. Het is dan ook niet gek dat een opgeruimd huis veel voordelen kan hebben voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Niet alleen zorgt een opgeruimd huis voor meer rust en overzicht, het kan ook bijdragen aan een betere nachtrust en een verminderd stressniveau. Hoe zorg je voor een opgeruimd huis? We geven je een aantal tips en trucs.

Voordelen van een opgeruimd huis

Een opgeruimd huis kan bijdragen aan een rustiger en overzichtelijker gevoel. Het zorgt ervoor dat je gemakkelijker kunt ontspannen en je meer controle hebt over je omgeving. Bovendien kan een huis dat netjes en opgeruimd is bijdragen aan een betere nachtrust, omdat je minder prikkels en afleiding hebt om je heen. Ook vind je gemakkelijk je spullen weer terug en verlies je geen tijd of energie om te zoeken naar items. Tot slot kan het opruimen en organiseren van je huis een gevoel van voldoening en zelfvertrouwen geven.

5-minuten regel

Een opgeruimd huis heb je niet zomaar. Begin met het maken van een plan en stel realistische doelen voor jezelf. Maak een lijst van de ruimtes die je wilt opruimen en bepaal hoeveel tijd je hiervoor nodig hebt. Maak een planning en houd je hieraan. Vind je het lastig om op een gezette tijd op te ruimen? Houdt je dan aan de 5-minuten regel. De 5-minuten regel houdt in dat je elke dag vijf minuten besteedt aan het opruimen van je huis. Hierdoor voorkom je dat spullen zich opstapelen en wordt het makkelijker om je huis opgeruimd te houden. Ruim op voordat je naar bed gaat: Het is een goed idee om elke avond voor het slapengaan even op te ruimen. Hierdoor begin je de dag met een opgeruimd huis en voorkom je dat spullen zich overal opstapelen.

Nooit meer iets kwijt

Ben jij altijd alles kwijt? Dan is het slim om spullen een vaste plek te geven. Door spullen een vaste plek te geven, weet je altijd waar je ze kunt vinden en kun je ze gemakkelijker gebruiken en terugzetten. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van opbergdozen van So Clever, manden of planken. Ook kunnen opbergsystemen jou helpen. Er zijn veel verschillende opbergsystemen verkrijgbaar die je kunnen helpen bij het opruimen en organiseren van je spullen. Denk bijvoorbeeld aan schoenenrekken, kledingrekken of ladeverdelers.

Gooi spullen weg

Het is belangrijk om regelmatig op te ruimen en spullen weg te doen die je niet meer nodig hebt. Hierdoor voorkom je dat spullen zich opstapelen en wordt het makkelijker om je huis opgeruimd te houden. Oftewel minimaliseer. Minimaliseren betekent dat je alleen nog spullen bewaart die je echt nodig hebt en waar je blij van wordt. Door te minimaliseren kun je niet alleen makkelijker opruimen, maar ook meer rust en overzicht creëren in je huis. Een van de ruimtes waar dat goed kan is de keuken. Gooi bijvoorbeeld etenswaren weg die over de datum zijn. Heb je veel open pakken, kijk dan wat je snel kan gebruiken of doe de inhoud van dezelfde pakken bij elkaar. Kruidenzakjes, potjes en allerlei flesjes berg je gemakkelijk op met keuken organizers. Zo zorg je in een mum van tijd voor een schone keuken en een opgeruimd huis.