Tuin

Hou de vissen in je vijver gezond

Wie een mooie vijver heeft, zal het fijn vinden als de vissen in die vijver zo gezond mogelijk zijn. Immers; hoe gezonder je vissen, hoe fijner ze het vinden en hoe langer ze bij je zullen blijven. Maar hoe zorg je ervoor dat je vissen zo gezond mogelijk blijven? Wat kan je doen om hun natuurlijke habitat zoveel mogelijk te imiteren? Een paar tips.

Kies het juiste voer

Een inkoppertje, maar daarom niet minder belangrijk: kies het juiste visvoer. Om te beginnen hebben alle soorten vissen hun eigen voer nodig. Denk bijvoorbeeld aan koivoer, dat speciaal bedoeld is voor deze fraaie karpers. Koi hebben hun hele eigen voedselbehoeftes en wie daar niet goed in voorziet, zal de koi niet geven wat ze echt nodig hebben. Sowieso hebben karpers hele specifieke behoeftes, ook als je kijkt naar de verschillende seizoenen. In de winter moeten deze vissen voer hebben dat goed past bij hun wensen in kouder water. Ze zijn ‘s winters minder actief en zullen dus voedsel moeten hebben die ze de aanvulling geeft die ze nodig hebben. Ben je niet helemaal zeker over welk voer je vissen het beste kunnen gebruiken? Dan is het slim om eerst wat advies in te winnen, voordat je tot een aankoop overgaat.

Voer je vissen niet teveel

Geef je vissen niet teveel te eten. Wat ze niet in een keer op kunnen zakt namelijk tot aan de bodem en gaat daar rotten. En dat is echt niet de bedoeling, want rottend voer zorgt echt voor onfris water, waarin de vissen zich gewoon niet optimaal zullen voelen. Wees daarom zuinig met het voer; geef de vissen wat ze nodig hebben en niets meer. Ze zullen je dankbaar zijn.

Hou het water in beweging

Vissen in de vrije natuur leven in water dat eigenlijk altijd in beweging is. Dat is nou eenmaal hoe het gaat en bewegend water zorgt voor een constante aanvoer van zuurstof. Ook krijgen algen geen kans op bewegend water, wat natuurlijk altijd fijn is. Daarom is het belangrijk dat het water in je vijver ook constant rondgepompt wordt. Dit zorgt ervoor dat het water altijd voldoende zuurstof heeft en dat de vijver dus niet onder de groene aanslag komt te zitten. 

Filter vuiligheid uit het water

Samen met een pomp, is ook een goed filter belangrijk. Een vijverfilter wordt gebruikt in combinatie met de pomp; hierbij wordt het water langs het filter gestuurd en blijft vuil en andere ongewenste elementen hangen. Door het filter regelmatig schoon te maken of te vervangen, zorg je ervoor dat het water lekker schoon blijft en dus niet onder de rotzooi komt te zitten. Door de combinatie van een pomp en een filter in te zetten, zorg je dus niet alleen voor voldoende zuurstof, maar hou je het water ook schoon. En dat schone water is – samen met het juiste voer – een van de absolute basisvoorwaarden voor blij leven in de vijver.