Interieur

Gordijn verduisterend – als fel licht je stoort

Wie eenmaal een nachtje het effect van een verduisterende gordijnen heeft beleefd, weet dat hij een goede keuze heeft gemaakt voor zo’n type gordijnen. Waar je in Nederland ook woont, bijna overal is de nacht doorschoten met lichten. Of straatlicht, of zwenkende en kerende autolampen, of neonreclame, noem maar op. Al die lichtinval in je slaapkamer doet je nachtrust geen goed. En met een gordijn verduisterend effect heb je veel minder last van al die lichtbundels buiten. 

Gordijn verduisterend in je woonkamer?

Maar ook als je nog niet naar bed wilt, kunnen verduisterende gordijnen goed van pas komen. Bijvoorbeeld als je op de bank naar een puike film zit te kijken en het is buiten nog licht. Dat licht weerspiegelt zich in je beeldbuis zodat je jezelf ineens te midden van de filmhelden ziet zitten in het beeld. Verduisterende gordijnen verhinderen het daglicht op je tv-scherm maar geven je woonkamer nog wel dat beetje diffuse licht om het gezellig te houden.

Viermaal een pré voor licht afzwakkend gordijn

Dat een gordijn verduisterend werkt, is de reden voor het succes van dit type gordijnen. Ze zijn buitengewoon populair en hangen in menige slaapkamer, woonkamer en kinderkamer. Vooral babykamers hebben veel baat bij verduisterende raambekleding want baby’s gaan ook overdag vaak even naar dromenland. Die populariteit van licht afzwakkende gordijnen moet natuurlijk ergens vandaan komen. Er zijn vier redenen waarom je zou kunnen overwegen ook te gaan voor verduistering met gordijn stof.

1 Voor een zoete, ongestoorde slaap

De slaapkamer is de eerste ruimte die baat heeft bij dit type gordijn. Rust gegarandeerd als lichten nog slechts zwak je slaapruimte binnen kunnen vallen. Een goede slaap heeft zo weinig mogelijk afleidend licht van buitenaf nodig.

2 Prima isolerende werking

Een dik gordijn zoals een verduisterend exemplaar kan vrij aardig de tocht tegenhouden. Maar ook heel redelijk isoleren. Dat besef was er al in de middeleeuwen toen ze gordijnen ophingen tegen hun stenen muren om zo iets van warmte te behouden. Alleen noemden ze die gordijnen destijds tapijten. Verduisterend gordijn heeft door z’n drie lagen een isolerend effect. En dat scheelt toch weer een beetje in die almaar stijgende energiekosten.

3 Gordijn verduisterend effect in gradaties

Verduisterend is een paraplubegrip. En omvat veel typen filtering. Met semi-verduisterende gordijnen haal je enkel de kracht van het licht weg. Gewone verduisterende gordijnen laten minder licht door al is de kleurkeuze van de stof wel relevant. Donkere tinten gordijnen keren meer licht dan lichte tinten. Een bijzonder type verduisterend gordijn is het black-out gordijn. Deze is volledig lichtdicht.

4 Gordijn verduisterend na aanpak van een gewoon gordijn

Je kunt online een gordijn treffen van precies jouw kleur en stijl. Met ook nog een motief waar je echt weg van bent. Alleen, is het geen verduisterend gordijn. Je bestelt zulke gordijnstof dan met een extra bewerking. In het atelier maken ze dan een voering in je favoriete gordijnstof zodat die ineens wel verduistert. En ben je een fan van vouwgordijnen? Die zijn dus ook als gordijn verduisterend tegen je ramen te hangen.