Interieur

Zo start je het nieuwe jaar met een schone start

Het nieuwe jaar beginnen met een schone start is extra fijn. Neem daarom even de tijd om je huis weer helemaal schoon te maken. Hoe doe je dat? Dat lees je in dit artikel.

Ga opruimen

Voordat je kunt beginnen met de grote schoonmaak moet je nagaan wat je kunt weggooien. Veel mensen verzamelen het hele jaar door spullen. De meeste spullen hebben we niet nodig. Ook wordt er veel post en papier bewaard. Het meeste hiervan is niet nodig, omdat het toch nooit meer wordt gelezen. Veel post krijg je ook digitaal. Ga daarom na wat je allemaal nog nodig hebt en wat je kunt weggooien. Maak verschillende stapels tijdens het opruimen. Maak een stapel met spullen die je kunt weggooien, een stapel met spullen die je wilt houden en een stapel met spullen waarover je twijfelt. Spreek met jezelf af voor wanneer je moet hebben besloten dat je de spullen wel of niet gaat bewaren. Meestal als je iets meer dan een jaar niet hebt gebruikt kun je het weggooien. Is het nog bruikbaar? Geef het dan weg of zet het te koop. Het is zonde om het weg te gooien.

Ga na wat je moet vervangen

Bekijk al je huishoudelijke spullen en ga na wat je moet vervangen. Nieuw huishoudelijk textiel zorgt immers voor een echt schoon gevoel. Badtextiel moet je ongeveer na twee jaar vervangen. Handdoeken kunnen namelijk gemiddeld na twee jaar geen water meer absorberen. Als je badtextiel voor die tijd al is gescheurd of gerafeld moet je het eerder vervangen. Een dekbed en beddengoed gaat gemiddeld 10 jaar mee. Dit verschilt wel per persoon. Als je bijvoorbeeld veel zweet gaat het minder lang mee. Was je beddengoed daarnaast ook regelmatig. Veel mensen doen dit slechts een keer in de twee weken. Dit moet je eigenlijk ten minste elke week doen.

De grote schoonmaak

Dan is het tijd voor de grote schoonmaak. Deel de schoonmaak op in kleinere klusjes. Zo lijkt de klus minder lang en blijf je gemotiveerd. Plan ook een pauze in om even bij te komen. Was meteen ook je gordijnen en douchegordijnen. Deze worden vaak vergeten bij een grote schoonmaak. Eindig de schoonmaak met een goede dweilbeurt. Dweil niet te nat, want dat is slecht voor je vloer.

Dit klinkt als veel werk. Je hoeft het echter niet alleen te doen. Woon je samen? Vraag dan hulp aan je partner. Samen opruimen is ook een stuk leuker. Zet een muziekje aan en schrobben maar!